Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Επικοινωνία

Αγορά Bitcoin Εύκολα & Γρήγογρα!
Produciamo e vendiamo divani letto angolari
Visita www.gigantemarmi.it
Nu kan du få hypnose i København
Computerhelp4all - The computer information blog

Η πιο σκοτεινή ώρα του bear market..

Με τη διαπραγμάτευση της αγοράς στην χαμηλότερη τιμή των τελευταίων ετών, η μεγάλη πλειοψηφία των επενδυτών έχει τώρα unrealized losses. Επιπλέον, οι miners φαίνεται να βιώνουν μεγάλο άγχος, με τα έσοδα να μειώνονται, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνεται συνεχώς.

Η τιμή του Bitcoin κυμαίνεται πλέον κοντά στις $20,000 και πληθώρα μακροοικονομικών δεικτών υποδεικνύουν πως η αγορά εισέρχεται στη βαθύτερη φάση αυτού του bear market. Τα θεμελιώδη στοιχεία έχουν επιδεινωθεί και ακόμη και οι Long-term κάτοχοι που δεν πούλησαν, πλέον καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

Το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα βίωσαν ακόμη μία “κόκκινη” χαοτική εβδομάδα, με τις τιμές να υποχωρούν περαιτέρω, τα σημεία στήριξης να σπάνε το ένα μετά το άλλο και τελικώς η τιμή να φτάνει τις $20,800 για να βρει προσωρινή στήριξη.

Το δικτύου Bitcoin συνεχίζει να μαραζώνει, με μακρομετρικές μετρήσεις όπως το RVT να εισέρχονται σε αχαρτογράφητη πτωτική περιοχή. Παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των χρηστών που έχουν λιγότερο από 1 btc αλλά και των χρηστών που έχουν περισσότερα από 10,000 btc, η τιμή του δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί.

Παρά τις πολλές μετρήσεις μακροοικονομικής αποτίμησης που συνεχίζουν να επισημαίνουν πως έχουμε συνθήκες oversold, το Bitcoin παραμένει άμεσα συσχετισμένο με τις παραδοσιακές αγορές οι οποίες καταγράφουν και αυτές σοβαρές πτώσεις.

Παρακάτω στο άρθρο μας θα προσπαθήσουμε να δούμε που βρισκόμαστε στο bear market, σε σύγκριση με τα προηγούμενα bear markets. Η αγορά κατά μέσο όρο είναι ελάχιστα πάνω από τη βάση κόστους της, και ακόμη και οι μακροπρόθεσμοι κάτοχοι απομακρύνονται τώρα από τη βάση κατόχων.

Έννοιες που χρειάζεται να γνωρίζετε για να κατανοήσετε το άρθρο:

 • Accumulation: Όταν οι επενδυτές αγοράζουν, λέμε πως βρίσκονται σε κατάσταση accumulation.
 • Distribution: Όταν οι επενδυτές πουλάνε, λέμε πως βρίσκονται σε κατάσταση distribution.
 • Κοόρτη: ένα σύνολο ανθρώπων που μοιράζονται μια εμπειρία ή ένα χαρακτηριστικό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

Μια συνάντηση με βάση το κόστος

Με την αγορά να διαπραγματεύεται στην περιοχή των 20 χιλιάδων δολαρίων, πλησιάζουμε σε μια από τις πιο σημαντικές και θεμελιώδεις μετρήσεις on-chain, την Realized Price. Αυτή η μέτρηση αντιπροσωπεύει τη μέση τιμή κάθε νομίσματος, που αποτιμάται τη στιγμή που δαπανήθηκε για τελευταία φορά στην αλυσίδα.

Η τιμή του Bitcoin σπάνια επισκέπτεται την Realized Price (στα $23.430), εκτός από τις βαθύτερες στιγμές των Bear Markets. Τελευταίες φορές που η τιμή του bitcoin προσέγγισε την Realized price ήταν τον Μάρτιο του 2020 και στο τέλος του bear market του 2018.

1

Στη συνέχεια, το MVRV Z-Score συγκρίνει την τιμή spot του Bitcoin με την Realized Price για να αποκτήσει ένα oscillator. Αυτό το εργαλείο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό στατιστικά σημαντικών αποκλίσεων μακριά από αυτήν την «εγγενή τιμή» και χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση υπερβολικών και υποτιμημένων συνθηκών.

Οι τιμές ίσες με το μέσο όρο (μαύρη γραμμή) συνήθως ευθυγραμμίζονται με αυτές στα τελευταία στάδια των bear markets. Η τρέχουσα αγορά έχει πλέον πέσει σε μόλις +0,26 από τον μέσο όρο, που ιστορικά θα θεωρούνταν value zone, ειδικά όταν σταθμίζεται για μια ανοδική μετατόπιση στη βαθμολογία Z.

Παρόλα αυτά, τα προηγούμενα bear markets έχουν δείξει ότι οι αρνητικές τιμές MVRV-Z εμφανίζονται συχνά πριν από την ολοκλήρωση ενός bear market και μπορεί να διατηρηθούν σε αυτήν την κατάσταση για κάποιο χρονικό διάστημα.

2

Οι Bitcoin HODLers “μαλακώνουν”

Εντός της πτωτικής περιόδου που καταγράφεται από τον Νοέμβριο, έχουμε δει μια ποικιλία φάσεων συμπεριφοράς και συμπεριφοράς δαπανών Bitcoin. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές στη συμπεριφορά για να μετρήσουμε πώς αλλάζει η συμπεριφορά των επενδυτών.

Το Accumulation Trend Score είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την παρατήρηση αυτών των αλλαγών, αξιολογώντας το μέγεθος και τη διάρκεια της αύξησης ή της συρρίκνωσης του ισοζυγίου Bitcoin on-chain. Εμφανίζει το συνολικό accumulation/distribution για όλες τις κοόρτες.

 • Δεκ 2020 έως Ιαν 2021 – Αγορές σε φάση Bull market. Οι επενδυτές εισήλθαν μαζικά στην αγορά και δημιούργησαν το ανοδικό κύμα που μας οδήγησε τότε στο All time high των 64 χιλιάδων δολαρίων
 • Ιαν 2021 έως Oct 2021 – Η χαλάρωση και η γενική διανομή (distribution), εν μέρει ως αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης spot μετά τη μετατροπή του GBTC premium σε έκπτωση
 • Οκτ 2021 έως Ιαν 2022 – Μετά το All time high, ζήτηση που αργότερα αναδιανεμήθηκε
 • Ιαν 2022 έως Μάιους 2022 – Διακοπτόμενο accumulation και distribution, με αποκορύφωμα το ξεπούλημα με κίνητρο το LUNA-UST

Στην τρέχουσα αγορά, έχουμε δει έναν μήνα με Accumulation Trend Score 0,8, που σημαίνει υψηλές θετικές αλλαγές στο ισοζύγιο σε ολόκληρη την αγορά. Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη μετατόπιση από τo διακοπτόμενo accumulation πριν από τα γεγονότα με το LUNA και μπορεί να υποδηλώνει μια βελτιωμένη αντίληψη των επενδυτών για την αξία της τιμής των $30,000 και κάτω.

3

Η αλλαγή της καθαρής θέσης των HODLer μας βοηθά να παρατηρούμε πόσα περίπου νομίσματα είναι στα χέρια των HODLers και αν αυτοί βρίσκονται σε κατάσταση accumulation ή distribution. Δηλαδή αν αγοράζουν ή πουλάνε. Οι HODLers είναι σημαντικός δείκτης γιατί είναι αυτοί οι οποίοι όταν αγοράσουν, συνήθως κρατάνε τα νομίσματα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, δημιουργούν σημαντικά σημεία στήριξης και μπορούμε να “βασιστούμε” σε αυτούς καθώς δεν θα πουλήσουν στην πρώτη τρικυμία.

Το παρακάτω γράφημα μας δείχνει πως περίπου 15.000-20.000 BTC περνάνε κάθε μήνα στα χέρια των HODLers, αριθμός μειωμένος κατά 64% σε σχέση με τις αρχές Μαΐου. Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε πως δηλώνει μείωση στην ανταπόκριση για accumulation.

4

Έχουμε δει μεταβαλλόμενες φάσεις της αυτοπεποίθησης των επενδυτών και της συμπεριφοράς τους τους τελευταίους 18 μήνες. Συγκεκριμένα, έχουμε εντοπίσει ότι και στις τρεις περιπτώσεις που το bitcoin βρέθηκε στις ~$30.000 (Μάιος-Ιούλιος 2021 και επί του παρόντος), η τάση των επενδυτών να αγοράζουν φαίνεται να είναι ισχυρότερη από οποιοδήποτε άλλο επίπεδο τιμής σε αυτόν τον κύκλο.

Μια Διχασμένη Αγορά

Διαπιστώσαμε ότι οι επενδυτές φαίνεται να θεωρούν πως έχει ιδιαίτερη αξία η περιοχή κάτω των 30 χιλιάδων δολαρίων, παρά το γεγονός ότι αυτή η ζήτηση είναι ανεπαρκής μέχρι στιγμής για την δημιουργία υποστήριξης τιμών. Στη συνέχεια θα αναλύσουμε ποιες κοόρτες συμμετείχαν στο accumulation για περαιτέρω βελτίωση των παρατηρήσεων μας.

Η βαθμολογία της τάσης accumulation κατά κοόρτη επιτρέπει μια πιο αναλυτική αξιολόγηση το ποιες κοόρτες κατά μέγεθος χαρτοφυλακίου αγόρασαν / πούλησαν και σε ποιο βαθμό.

 • Shrimps / Γαρίδες (<1 BTC) και Φάλαινες (>10k BTC, εξαιρούνται ανταλλακτήρια και miners) – Αγόρασαν επιθετικά από τότε που η τιμή έπεσε στο εύρος των $25k-$32k. Αυτό παραμένει σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων 2 μηνών της πτώσης των τιμών.
 • Καβούρια και Καρχαρίες (1 έως 100 BTC) – Οι συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που ήταν ουδέτερες το προηγούμενο διάστημα, φαίνεται να συμμετέχουν ενεργά στο πρόσφατο sell-off πραγματοποιώντας και οι ίδιοι πωλήσεις. Αυτό υποδηλώνει πιθανή μείωση της εμπιστοσύνης.

Έτσι, οι σχεδόν τέλειες βαθμολογίες 0,9+ που παρατηρούνται στον Δείκτη Accumulation τις τελευταίες εβδομάδες καθορίζονται από τις δύο κοόρτες (>10 χιλιάδες BTC) και (<1 BTC). Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι φάλαινες ήταν αυτές που προχώρησαν σε πωλήσεις στα επίπεδα των $45k έως $35k (Ζώνη A) και είναι επί του παρόντος ένας από τους κύριους αγοραστές στην περιοχή $25k έως $32k (Ζώνη B).

5

Στη συνέχεια, μπορούμε να αξιολογήσουμε τον ρυθμό με τον οποίο αγοράζουν οι “shrimps”, δηλαδή άνθρωποι με λιγότερο από 1 bitcoin.

Αν και ο τρέχων ρυθμός αύξησης του ισοζυγίου μειώνεται, είχε προηγηθεί η πιο επιθετική και συνεπής περίοδος συσσώρευσης μετά την αρχική άνοδο του Bitcoin τους τελευταίους 18 μήνες. Αυτοί οι μικροιδιοκτήτες έχουν σημειώσει αύξηση του καθαρού υπολοίπου τους κατά +20.863 Bitcoin από το κραχ του Luna στις 9 Μαΐου.

6

Σε απόλυτο μέγεθος, οι “γαρίδες” έχουν προσθέσει +96,3 χιλιάδες BTC στα χαρτοφυλάκια τους από τον Νοέμβριο που έγινε το ATH (all time high). Αυτό αντιστοιχεί στο 0,451% της κυκλοφορούσας προσφοράς και στο 48,6% της έκδοσης νέων νομισμάτων την ίδια περίοδο.

Μπορούμε να δούμε ορατά την αυξητική τάση των χαρτοφυλακίων των γαρίδων. Αυτοί οι μικροί κάτοχοι φαίνεται να αδιαφορούν, δικαίως ή αδίκως, για την πτωτική τιμή του bitcoin, καθώς συνεχίζουν να συσσωρεύουν διαρκώς επιπλέον BTCs.

7

Η άλλη ομάδα ενδιαφέροντος προς αξιολόγηση είναι η κοόρτη 10k+ BTC (φάλαινες). Εξετάζοντας τη μηνιαία αλλαγή θέσης των πορτοφολιών τους, μπορούμε να υποστηρίξουμε τις προηγούμενες παρατηρήσεις μας ότι η κοόρτη έχει προχωρήσει σε αγορές σε όλο το εύρος τιμών των $25k-$32k. Αυτή η κοόρτη έχει μηνιαία αλλαγής θέσης ~140k BTC/μήνα, αυξάνοντας το υπόλοιπό της προσθέτοντας +306.358 BTC από τον Νοέμβριο του 2021.

8

Η επιδείνωση των θεμελιωδών αρχών

Το RTV Ratio συγκρίνει το Realized Capitalization με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών που διακανονιζεται On-Chain. Αυτό παρέχει πληροφορίες για την καθημερινή χρήση του δικτύου (όγκος On-Chain) σε σχέση με την εγγενή του αξία (Realized Cap). Ένα γενικό πλαίσιο για την ερμηνεία του RVT είναι:

 • High values και uptrends υποδηλώνουν φτωχή χρήση και επιβράδυνση της χρήσης εντός του δικτύου.
 • Low values και downtrends υποδηλώνουν υψηλή χρήση και ανοδική χρήση εντός δικτύου.
 • Stable sideways τιμές δείχνουν ότι η τρέχουσα τάση χρησιμοποίησης είναι βιώσιμη και σε ισορροπία.

Η κόκκινη ζώνη υποδηλώνει μια αναλογία RVT 80 ή μεγαλύτερη, υποδηλώνοντας ότι η αποτίμηση του δικτύου είναι τώρα 80 φορές μεγαλύτερη από την ημερήσια τιμή που διακανονίστηκε. Αυτό είναι ενδεικτικό ενός άγονου τοπίου δραστηριότητας εντός της αλυσίδας, το οποίο είναι ιστορικά αποτέλεσμα εκτεταμένης πτωτικής δράσης των τιμών, που απομακρύνει τους ευαίσθητους στο κόστος συμμετέχοντες από το δίκτυο.

Στους προηγούμενους κύκλους bear, ο δείκτης υποχρησιμοποιημένου δικτύου ήρθε όταν είχαμε το bear market bottom. Εάν η χρήση του δικτύου αυξηθεί και το RVT καταφέρει να μειωθεί, μπορεί να σηματοδοτήσει τη βελτίωση των θεμελιωδών στοιχείων. Ωστόσο, με τον δείκτη RVT επί του παρόντος στην υψηλότερη τιμή του από το 2010, μια συνεχιζόμενη άνοδος θα εισέλθει στην κάπως αχαρτογράφητη πτωτική περιοχή, όπου η αποτίμηση του δικτύου είναι ακόμη πιο «υπερτιμημένη» σε σχέση με τη δραστηριότητα του δικτύου.

9

Τι κάνουν όμως τα “Strong Hands”;

Οι μακροπρόθεσμοι και οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές είναι τελείως διαφορετικοί επενδυτές εκ των πραγμάτων, επομένως εκτιμούν διαφορετικά πράγματα.

 • Οι Βραχυπρόθεσμοι επενδυτες (Short Term Holders) είναι στατιστικα πιο ευαίσθητοι στις διακυμάνσεις της τιμής, καθώς η βάση κόστους τους είναι πολύ πιο κοντά στην τρέχουσα τιμή spot.
 • Οι Μακροχρόνιοι επενδυτές (Long Term Holders) γενικά αντιπροσωπεύουν την κοόρτη HODLer, η οποία είναι σχετικά μη ευαίσθητη στις διακυμάνσεις των τιμών. Αυτή η κοόρτη είναι πιο πιθανό να μην προβληματιστεί από την αστάθεια και τις μειώσεις τιμών καθώς στοχεύουν στην μακροπρόθεσμη αξία.

Το Spent Price είναι ένα μοντέλο που αντιπροσωπεύει τη μέση βάση κόστους των νομισμάτων που ξοδεύονταν κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να διαχωριστεί για να αναλυθούν οι συμπεριφορές των LTH και STH για να εντοπιστούν οι αποκλίσεις μεταξύ των δαπανών τους. Είναι ασυνήθιστο για τους LTH να ξοδεύουν νομίσματα με υψηλότερο μέσο όρο κόστους από τους STH, ωστόσο αυτό μπορεί να συμβεί όταν εισερχόμαστε στο capitulation zone, όπου ακόμη και τα πιο δυνατά χέρια καταλήγουν να πουλήσουν τα νομίσματα τους.

Το παρακάτω γράφημα συγκρίνει την spent price από LTH έως STH και μπορούμε να δούμε ότι οι LTH ξοδεύουν νομίσματα με υψηλότερη βάση κόστους από τους STH. Προηγούμενες περιπτώσεις συνέπεσαν με το φινάλε του bear market, που διήρκησε μεταξύ 52 ημερών (2020) και 514 ημερών (2014-15) και συνοδεύτηκαν από πρόσθετες μειώσεις στην τιμή από -40% έως -65%.

10 spentPrice

Η σύγκριση της βάσης του συνολικού κόστους αγοράς (Realized Price) με τη βάση κόστους των LTH δείχνει ότι τα δύο συγκλίνουν επί του παρόντος. Η κοόρτη LTH έχει συνήθως τη χαμηλότερη βάση κόστους On-Chain και αυτό συνδέεται άμεσα με την εμπορική τους ιδεολογία να αγοράζουν χαμηλές τιμές σε ζώνες αξίας, επομένως, η συνολική αγορά τους είναι χαμηλότερη.

Επομένως, με τη βάση του κόστους των LTH να πλησιάζει τη βάση του συνολικού κόστους (από κάτω), είναι ένδειξη ότι τα νομίσματα της ομάδας του «έξυπνου χρήματος» δεν έχουν καταλήξει ακόμα στην ευρύτερη αγορά. Προηγούμενες περιπτώσεις όπου η Realized Price των LTH είναι υψηλότερη από τη συνολική Realized Price συμπίπτουν επίσης με τις βαθύτερες φάσεις των bear market.

11 lthvsrp

Συμπεράσματα

Η αγορά του Bitcoin έχει εισέλθει σε μια φάση που συμπίπτει με τους βαθύτερους και πιο σκοτεινούς κύκλους bear market του παρελθόντος. Οι τιμές διατηρούνται ελάχιστα πάνω από τη βάση του συνολικού κόστους, όπως αποτυπώνεται από την Realized price, και τα θεμελιώδη στοιχεία του όγκου on-chain έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα. Ιστορικά, αυτή η φάση χρειάστηκε από 8 έως 24 μήνες για να ολοκληρωθεί, ώσπου η αγορά να βρει τον τελικό της πάτο.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Long Term Holder επί του παρόντος δαπανούν νομίσματα με υψηλότερη βάση κόστους από τους κατόχους βραχυπρόθεσμων και η βάση κόστους τους είναι μόλις πιο κερδοφόρα από τη συνολική αγορά. Στο παρελθόν, αυτό σηματοδότησε την έναρξη της τελικής και επώδυνης φάση πώλησης νομισμάτων από τους εναπομείναντες κατόχους, δυστυχώς, συνοδευόμενη από περαιτέρω πτώση της τιμής κατά 40% έως 64%.

Θα θέλατε να ακούσουμε τις απόψεις σας στα σχόλια!

Να θυμάστε πάντοτε πως η πιο σκοτεινή στιγμή της νύχτας, είναι αυτή πριν την αυγή!

Σχετικά Άρθρα

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pits
Pits
1 year ago

Πολυ καλο και κατατοπιστικο αρθρο!!!
(Και όλοι μια Αυγή περιμενουμε )

Social Media

0FansLike
68ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Άρθρα

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x