Η ευκολία μεταφοράς κρυπτονομισμάτων οπουδήποτε στον κόσμο έχει επιτρέψει σε πολλούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να συνεργαστούν με δωρητές παγκοσμίως.
Η κρυπτοφιλανθρωπία διαφέρει σημαντικά από τους παραδοσιακούς τρόπους προσφοράς. Αυτές οι διαφορές αλλάζουν τα δημογραφικά στοιχεία των χορηγών, τα μοντέλα χρηματοδότησης και ακόμη και τους λόγους για τη χορήγηση.
Η αυξανόμενη συχνότητα αυτών των δωρεών κρυπτονομισμάτων υποδηλώνει ότι αυτή η μέθοδος προσφοράς θα διαδραματίσει διαρκή ρόλο στον μη κερδοσκοπικό τομέα και ίσως εν τέλη μεταμορφώσει τη φιλανθρωπία. Η διαθεσιμότητα των κρυπτονομισμάτων για προσφορά έχει ήδη ωθήσει κύματα νεότερων ανθρώπων να εξετάσουν τη φιλανθρωπία και βοήθησε μικρότερες φιλανθρωπικές οργανώσεις να ανταγωνιστούν για δωρεές, αλλά αυτά μπορεί να είναι μόνο τα πρώτα βήματα καθώς τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ενσωματώνονται πιο σταθερά στη ζωή μας.
Η Tanvi Ratna είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Policy 4.0, ενός ερευνητικού και συμβουλευτικού σώματος που εργάζεται σε προσεγγίσεις πολιτικής για ψηφιακά στοιχεία.
Αυξάνονται οι δωρεές κρυπτογράφησης
Η περσινή χρονιά ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ για δωρεές κρυπτονομισμάτων με διαφορά. Σύμφωνα με το Fidelity Charitable, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του γίγαντα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που συμβουλεύει τους δωρητές για φιλανθρωπικές προσφορές, περίπου το 45% των επενδυτών κρυπτονομισμάτων έκαναν δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις το 2020, σε σύγκριση με το 33% των γενικών επενδυτών. Η Fidelity Charitable έλαβε περίπου 331 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα σε σύγκριση με 28 εκατομμύρια δολάρια το 2020. Στην ετήσια έκθεσή της, η Giving Block, μια πλατφόρμα δωρεών κρυπτονομισμάτων, ανέφερε 69 εκατομμύρια δολάρια σε συνολικό όγκο δωρεών πέρυσι, μια τεράστια αύξηση 1.558% από το 2020.
Η ευκολία μεταφοράς κρυπτονομισμάτων σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου επιτρέπει σε φιλανθρωπικές οργανώσεις να έχουν δωρητές παγκοσμίως. Πολλοί διεθνείς φιλανθρωπικοί οργανισμοί έχουν αρχίσει να δέχονται δωρεές κρυπτονομισμάτων. Η UNICEF ξεκίνησε ένα νέο χρηματοοικονομικό όχημα, το CryptoFund, για την διαχείριση των κρυπτονομισμάτων. Μεγάλοι οργανισμοί όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Greenpeace έχουν επίσης αρχίσει να δέχονται κρυπτονομίσματα.
Οι δωρεές κρυπτονομισμάτων βοηθούν τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που δεν μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση λόγω κυβερνητικών περιορισμών. Το 2010, το WikiLeaks, ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημοσιεύει διαρροές ειδήσεων, μπήκε στη μαύρη λίστα από την αμερικανική Visa (V), Mastercard (MA) και PayPal (PYPL) που απέκλεισαν τη χρηματοδότησή της. Τώρα, το WikiLeaks λαμβάνει εκατομμύρια δωρεές κρυπτονομισμάτων. Παρά αυτή την άνευ προηγουμένου ανάπτυξη, η φιλανθρωπία κρυπτονομισμάτων παραμένει μια εξειδικευμένη μορφή προσφοράς και διαφέρει από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις με πολλούς τρόπους.
Η ομάδα των χρηστών κρυπτονομισμάτων είναι, κατά μέσο όρο, πολύ νεότερη από τους παραδοσιακούς χορηγούς φιλανθρωπίας. Πάνω από το 60% των χρηστών κρυπτονομισμάτων είναι κάτω των 40 ετών. Στις ΗΠΑ, η μέση ηλικία των χρηστών κρυπτονομισμάτων είναι τα 38, ενώ η μέση ηλικία των δωρητών είναι τα 64.
Η United Way, ένας διεθνής φιλανθρωπικός οργανισμός, άρχισε να δέχεται κρυπτονομίσματα το 2014. Τα δεδομένα του Analytics από τον ιστότοπό της δείχνουν ότι ο μέσος επισκέπτης είναι ηλικίας 45 έως 65 ετών και το 80% είναι γυναίκες. Εν τω μεταξύ, η μέση ηλικία των επισκεπτών στον ιστότοπο δωρεών κρυπτονομισμάτων της United Way είναι 25 έως 35 ετών και το 80% είναι άνδρες. Τα κρυπτονομίσματα προσελκύουν τους νέους στη φιλανθρωπία σε μεγάλους αριθμούς.
Φθηνότερο κόστος συναλλαγής
Οι δωρητές μπορεί να βρίσκουν τη φιλανθρωπία κρυπτονομισμάτων ελκυστική για διάφορους λόγους. Οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων μπορούν να αποφύγουν τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών μέσω δωρεών.
Το κόστος συναλλαγών για τη λήψη δωρεών κρυπτονομισμάτων είναι μικρότερο από αυτό της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, που ήταν η προτιμώμενη μέθοδος δωρεάς για το 63% των δωρητών παγκοσμίως, σύμφωνα με την «Παγκόσμιες Τάσεις στην Έκθεση του 2020». Σύμφωνα με το Charity Navigator, το τέλος διεκπεραίωσης των συναλλαγών με πιστωτική κάρτα – μια άμεση κράτηση από το ποσό της φιλανθρωπίας – μπορεί να κυμαίνεται από 2,2% έως 7,5%.
Εν τω μεταξύ, ένα κανονικό τραπεζικό έμβασμα 2.000 $ από τις ΗΠΑ στην Ινδία μπορεί να κοστίσει 30 έως 50 $ επιπλέον σε χρεώσεις συναλλαγής. Τα τέλη αερίου για το ίδιο ποσό όταν μεταφέρονται μέσω του Ethereum μπορεί να είναι περίπου $10 έως $15. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα blockchain με ακόμη μικρότερες χρεώσεις. Επίσης, ο χρόνος συναλλαγής στα κρυπτονομίσματα μπορεί να είναι τόσο χαμηλός, όσο μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά, ενώ η διασυνοριακή μεταφορά των μετρητών διαρκεί ώρες ή και μερικές ημέρες.
Ελκυστικές φορολογικές εκπτώσεις
Η δωρεά κρυπτονομισμάτων σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς εκπίπτει φόρου στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, μεταξύ άλλων χωρών. Ωστόσο, η μετατροπή κρυπτονομισμάτων σε μετρητά μπορεί να δημιουργήσει φόρους υπεραξίας.
Δωρίζοντας απευθείας ένα μακροπρόθεσμο εκτιμώμενο περιουσιακό στοιχείο, ένας επενδυτής μπορεί να αφαιρέσει την εύλογη αγοραία αξία του κρυπτονομίσματος τη στιγμή της συνεισφοράς. Για παράδειγμα, εάν αγοράσατε το κρυπτονόμισμα σας για 1.000$ και ανατιμήθηκε σε 2.000$, μπορείτε να αφαιρέσετε την αξία των 2.000$ δωρίζοντας το.
Εάν το μετατρέψετε σε 2.000 $ μετρητά, πρέπει να διαγράψετε το 20% των 2.000 $ που καταβλήθηκαν σε φόρους από το ποσό της δωρεάς. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές μπορούν να εξοικονομήσουν τουλάχιστον 20% έως 30% στους φόρους.
Προστασία της ανωνυμίας των δωρητών
Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί βρίσκουν ευκολότερο να στοχεύσουν υπάρχοντες δωρητές παρά να βρουν νέους δωρητές. Ως αποτέλεσμα, οι δωρητές προτιμούν συχνά να παραμείνουν ανώνυμοι καθώς αυξάνεται η πίεση για προσφορά. Παρομοίως, η δωρεά ενός μεγάλου ποσού μπορεί να απαιτεί την ολοκλήρωση του “γνωρίζω τον πελάτη – Know your customer” (KYC) και άλλες απαιτήσεις προσωπικής ταυτοποίησης.
Η δωρεά σε κρυπτονομίσματα βοηθά τους δωρητές να διατηρήσουν την ανωνυμία τους ακόμη και όταν δωρίζουν εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, μια τέτοια ανωνυμία μπορεί να μην διαρκέσει πολύ, καθώς πολλές χώρες αυξάνουν τους κανονισμούς που διέπουν τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.