Ο μέσος επενδυτής του Bitcoin είναι ένας ψυχοπαθής με διογκωμένο εγώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Μια ομάδα ειδικών εξέτασε πρόσφατα περισσότερα από 500 άτομα για να αποκαλύψει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που είναι πιο κοινά μεταξύ των επενδυτών κρυπτονομισμάτων.
Προσδιόρισαν ότι πολλοί επενδυτές εμφανίζουν σημάδια της «σκοτεινής τετράδας», μιας ομάδας τεσσάρων δυσάρεστων χαρακτηριστικών που αποτελείται από ναρκισσισμό, μακιαβελισμό, ψυχοπάθεια και σαδισμό.
Σε απλά Ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι έχουν μια διογκωμένη αίσθηση της σημασίας του εαυτού τους και αντλούν ευχαρίστηση από τον πόνο των άλλων.
Δυσκολεύονται επίσης να συμπάσχουν με τους άλλους και είναι πονηροί και χειριστικοί.
Οι επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ περιέγραψαν τα ευρήματά τους σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Ζήτησαν από 566 άτομα να συμπληρώσουν έρευνες προσωπικότητας καθώς και να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη στάση τους απέναντι στα κρυπτονομίσματα.
Από τους συμμετέχοντες, ένας στους τέσσερις ανέφερε ότι κατείχε κρυπτονομίσματα και τα δύο τρίτα έδειξαν ενδιαφέρον για την επένδυση κρυπτονομισμάτων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι επενδυτές έλκονται εν μέρει από τα κρυπτονομίσματα επειδή είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκα.
Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin είναι εντόνως ευμετάβλητα και η φύση της επένδυσης είναι ιδιαίτερα δελεαστική για ορισμένους.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ντι Γουάνγκ έγραψε στο The Conversation: «Η σκοτεινή τετράδα χαρακτηριστικών είναι «σκοτεινά» λόγω των «κακών» ιδιοτήτων τους: ακραίος εγωισμός και εκμετάλλευση των άλλων χωρίς ενσυναίσθηση».
Η σύνδεση μεταξύ των χαρακτηριστικών και του ενδιαφέροντος για το Bitcoin οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι το νόμισμα δεν έχει κεντρική εξουσία, που σημαίνει ότι είναι ξεχωριστό από τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις.
Οι μακιαβελιστές – οι οποίοι είναι καλοί στην εξαπάτηση και ακολουθούν μια υπολογισμένη προσέγγιση για την επίτευξη των στόχων τους – ενδιαφέρονται για τα κρυπτονομίσματα «πρωτίστως επειδή δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς και τις κυβερνητικές υπηρεσίες», είπε ο Δρ Wang.
Και πρόσθεσε: «Πολλοί υποστηρικτές κρυπτονομισμάτων πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις είναι διεφθαρμένες και τα κρυπτονομίσματα αποφεύγουν την κυβερνητική διαφθορά».
Οι ναρκισσιστές, από την άλλη πλευρά, ελκύονται από την τεχνολογία επειδή τείνουν να εστιάζουν στη θετική πλευρά της ζωής.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους ναρκισσιστές αρέσουν τα κρυπτονομίσματα λόγω της μεγάλης τους πίστης στο μέλλον και της πεποίθησης ότι η ζωή τους θα βελτιωθεί.
Τέλος, στους παρορμητικούς ψυχοπαθείς και στους σαδιστές αρέσουν τα κρυπτονομίσματα επειδή είναι άτομα που αναζητούν συγκίνηση και φοβούνται να χάσουν τα οφέλη της επένδυσης.
«Για αυτούς, ίσως η ευχαρίστηση του να βλέπουν τον πόνο των άλλων, όσο και ο φόβος της απώλειας σχετίζονται με τον εγωισμό τους», έγραψε ο Δρ Γουάνγκ.
Εάν είστε λάτρης των κρυπτονομισμάτων, μην φοβάστε – το να επενδύετε δεν σας κάνει αυτομάτως “κακούς”.
«Μελετήσαμε μόνο ένα υποσύνολο ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τα κρυπτονομίσματα που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά», είπε ο Δρ. Wang.