Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Επικοινωνία

Αγορά Bitcoin Εύκολα & Γρήγογρα!
Produciamo e vendiamo divani letto angolari
Visita www.gigantemarmi.it
Nu kan du få hypnose i København
Computerhelp4all - The computer information blog

Bitcoin City: Τα όνειρα του Ελ Σαλβαδόρ σε αναμονή

Ένας τόπος με μηδενικούς φόρους, ενεργειακά αυτόνομος γεωθερμικά από ηφαίστειο και χρηματοδοτούμενος από ομόλογα bitcoin. Αυτό θα γίνει η La Unión, μια μικρή πόλη στο ανατολικό τμήμα του Ελ Σαλβαδόρ, εάν το φιλόδοξο σχέδιο του Προέδρου Nayib Bukele πραγματοποιηθεί.

Κανείς όμως δεν κρατάει την ανάσα του. Μετά από την προβληματική κυκλοφορία του πορτοφολιού bitcoin της χώρας της Κεντρικής Αμερικής και τις καθυστερήσεις στα «ομόλογα bitcoin», ορισμένοι αρχίζουν να δυσπιστούν.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που παρουσίασε ο Bukele τον Νοέμβριο, η Bitcoin City θα περιλαμβάνει οικιστικές και εμπορικές περιοχές, εστιατόρια, αεροδρόμιο, λιμάνι και σιδηροδρομική υπηρεσία. Με την πόλη κατασκευασμένη σε σχήμα κύκλου (σαν νόμισμα), το όραμα είναι να δημιουργηθεί ένας παράδεισος κρυπτονομισμάτων χωρίς φόρους εισοδήματος, περιουσίας ή κεφαλαιουχικών κερδών.

Ωστόσο, οι ντόπιοι της La Unión εκφράζουν ανάμεικτα συναισθήματα για τα παραπάνω σχέδια. Από τη μια πλευρά, ελπίζουν ότι η επένδυση θα τονώσει την οικονομία. Από την άλλη, είναι επιφυλακτικοί για το αν ο Μπουκέλε θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις του.

Ο Amilcar Alvarado είναι ο διευθυντής του καταστήματος La Unión του Tienda Par2, ενός μεγάλου franchise καταστημάτων υποδημάτων. Μιλώντας στο CoinDesk ανέφερε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι είδαν θετικά την ανακοίνωση της Bitcoin City.

«Εδώ, στη La Unión, υπάρχει ελάχιστο εμπόριο. Η La Unión χρειάζεται περισσότερα μέρη όπως την Bitcoin City για να αναπτυχθεί η οικονομία και να αλλάξει η πόλη», είπε, αναφερόμενος στην πρωτεύουσα του Ελ Σαλβαδόρ. «Θα πρέπει να υπάρχουν πολλά μέρη για επίσκεψη. Στη La Unión, έχουμε μόνο τον κόλπο και ορισμένα καταστήματα.»

Σύμφωνα με τον Alvarado, η La Unión θα μπορούσε να γίνει μια σημαντική πόλη του Ελ Σαλβαδόρ, αλλά με την κυβέρνηση να κάνει τόσες πολλές ανακοινώσεις σχετικά με το Bitcoin, υπάρχει μια αίσθηση αβεβαιότητας.

Ο Anxel Miguel Flores Lainez, ένας πράκτορας στη La Unión που βοηθά τους ανθρώπους να μάθουν να χρησιμοποιούν το Chivo (πορτοφόλι bitcoin) που κυκλοφόρησε από την κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, βλέπει την Bitcoin City ως μια ευκαιρία για τη La Unión να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

«Είμαστε παραγκωνισμένοι για πολύ, πολύ καιρό. Το λιμάνι εδώ δεν χρησιμοποιείται καθόλου. Υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί. Έτσι, πολλοί βλέπουν τα παραπάνω ως μια ευκαιρία για την La Unión να αναπτυχθεί», είπε.

Ο Michael Peterson, ο οποίος ίδρυσε την Παραλία Bitcoin, την πρώτη όαση bitcoin του Ελ Σαλβαδόρ στην παραλιακή πόλη El Zonte, πιστεύει ότι το σχέδιο της Bitcoin City πιθανότατα να συντάχθηκε βιαστικά.

«Τα σχέδια για την δημιουργία της Bitcoin City δημιουργήθηκαν την τελευταία στιγμή. Νομίζω ότι η κυβέρνηση είδε πόσο μεγάλο ενδιαφέρον υπήρχε για το Ελ Σαλβαδόρ και όλες τις διαφορετικές επιχειρήσεις που ήρθαν εδώ θέλοντας να επενδύσουν και έτσι προχώρησε βιαστικά».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «νομίζω πως πραγματικά μπορεί να καρποφορήσει και θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον κόσμο».

Αυτό που συμβαίνει στη La Unión συνδέεται με την ευρύτερη εξέλιξη του Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο έχει τραβήξει τη διεθνή προσοχή με τα σχέδιά του να γίνει το επίκεντρο ανάπτυξης του bitcoin παγκοσμίως.

Ένα καθυστερημένο ομόλογο bitcoin

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ μεταξύ άλλων, σχεδιάζει την έκδοση ενός ομολόγου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Από αυτό το ποσό, τα 500 εκατομμύρια δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής ενέργειας και εξόρυξης bitcoin και τα άλλα 500 εκατομμύρια για την αγορά ακόμη περισσότερων bitcoin, όπως ανακοίνωσε ο Bukele τον Νοέμβριο κατά την παρουσίαση της Bitcoin City.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ελ Σαλβαδόρ, Αλεχάντρο Ζελάγια, είχε προβλέψει ότι το ομόλογο θα κυκλοφορούσε μεταξύ 15 και 20 Μαρτίου, αλλά μέχρι και αυτήν την στιγμή που γράφουμε το άρθρο, η έκδοση δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Στις 11 Μαρτίου, ο Ζελάγια σημείωσε ότι ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα μπορούσε να καθυστερήσει τη διαδικασία. «Έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία σχεδόν έτοιμα, ωστόσο το διεθνές πλαίσιο θα μας υποδείξει την κατάλληλη στιγμή», είπε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Το δολάριο εξακολουθεί να είναι βασιλιάς στο Ελ Σαλβαδόρ

Η La Unión γνωρίζει ήδη για το bitcoin: το 50% των καταστημάτων συναλλάσσονται με αυτό, σύμφωνα με τον Alvarado. «Τα καταστήματα παπουτσιών, ρούχων κτλ το δέχονται. Έχουν την πινακίδα αποδοχής του στις βιτρίνες τους, όπως και εμείς. Σχεδόν όλοι συμφωνούν με την χρήση του bitcoin. Και αυτό υποδηλώνει πως το σύστημα θα λειτουργήσει», είπε.

Τα δεδομένα, ωστόσο, δείχνουν μια άλλη πραγματικότητα. Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Ελ Σαλβαδόρ, το 86% των τοπικών επιχειρήσεων δεν έχουν πραγματοποιήσει πωλήσεις χρησιμοποιώντας bitcoin και μόνο το 13,9% δήλωσε ότι είχε. Εν τω μεταξύ, το 3,6% των τοπικών καταστημάτων δήλωσε ότι το bitcoin συνέβαλε στην αύξηση των πωλήσεών τους, ενώ το 91,7% ανέφερε ότι η εφαρμογή του bitcoin δεν είχε καμία επίδραση στις επιχειρήσεις τους.

Η Cecilia Salazar, διευθύντρια του καταστήματος Italia στη La Unión, είπε ότι περίπου 10 με 15 πελάτες της χρησιμοποιούν bitcoin για να πληρώνουν καθημερινά, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ντόπιοι. Το κατάστημα δέχεται bitcoin από τότε που έγινε νόμιμο χρήμα στο Ελ Σαλβαδόρ τον Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση δημοσίευσε βίντεο που εξηγούσε στους κατοίκους της χώρας πώς να χρησιμοποιούν το bitcoin και ενθάρρυνε τη χρήση του Chivo Wallet της δωρίζοντας 30$ σε bitcoin σε κάθε ενήλικα.

«Πρώτα από όλα, δεν καταλαβαίνουν τι είναι τα satoshi, τι είναι το ίδιο το νόμισμα. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της La Union δεν είχε κανενός είδους πληροφορίες για το bitcoin», είπε ο Flores Lainez. Το Ελ Σαλβαδόρ δεν είναι γνωστό ως χώρα με υψηλή τεχνολογική εκπαίδευση, σημείωσε.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, μονάχα το 50% του πληθυσμού των 6,5 εκατομμυρίων είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο το 2019.

«Οι ηλικιωμένοι δεν ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν το bitcoin. Επομένως αντιμετώπισαν προβλήματα», είπε ο Flores Lainez, ο οποίος πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που χρησιμοποιεί το Chivo Wallet είναι ενήλικες μεταξύ 20 και 45 ετών.

Παρά τη φήμη του Ελ Σαλβαδόρ ως χώρα φιλική προς το bitcoin, μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 91% των κατοίκων του εξακολουθεί να προτιμά το δολάριο.

«Σχεδόν κανείς δεν προτιμά να πληρώνεται σε bitcoin», λέει η Zayra Cotefani Miranda, διευθύντρια στο Bliss Boutique, ένα κατάστημα ρούχων που βρίσκεται στη La Unión, η οποία πρόσθεσε πως πιστεύει ότι το δολάριο των ΗΠΑ θα είναι πάντα κυρίαρχο.

Σχετικά Άρθρα

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Social Media

0FansLike
68ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Άρθρα

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x